Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΝΟΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑΗ χθεσινή ημέρα έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να είναι αφιερωμένη στην μάχη κατά του καρκίνου. 4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Κι όμως οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, όχι μόνο ξεχνάμε αυτή την ημέρα αλλά ξεχνάμε το βασικότερο τον καρκίνο. Η ακόμα πιο σωστά δεν τον ξεχνάμε, δεν θέλουμε ούτε καν να ξέρουμε τι είναι παριστάνοντας πως δεν υπάρχει.

Ευχή όλων είναι αυτό να ήταν πραγματικό, να μην υπήρχε όντως ο καρκίνος, δυστυχώς όμως υπάρχει. Εκατομμύρια ανθρώπων νοσούν, δίνουν την δική τους μάχη ο καθένας ξεχωριστά, το πιο σκληρό είναι ότι σε αυτή την μάχη ρίχνονται χιλιάδες παιδιά, κάποιοι βγαίνουν νικητές, κάποιοι άλλοι όμως όχι.

Υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες μύθοι και αλήθειες γύρω από τον καρκίνο, μια όμως είναι αδιαμφισβήτητη, η πρόληψη. Ας κρατήσουμε λοιπόν όλοι τουλάχιστον αυτή την ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου ως την δική μας ημέρα, ο καθένας ξεχωριστά, ασπίδας απέναντι σε αυτό που θέλουμε να αγνοούμε ή φοβόμαστε, ας κάνουμε τουλάχιστον κάθε 4 Φεβρουαρίου όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζεται ο καθένας, έτσι ώστε αν χρειαστεί να τον αντιμετωπίσουμε να τον προλάβουμε πριν μας προλάβει αυτός.

Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός  και οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι μαζί του μπορεί να αλλάζει η όψη τους, κάποιοι να χάνουν τα μαλλιά τους, μα παραμένουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ και δεν χρειάζονται τον οίκτο μας. Έχουν ανάγκη την συμπαράσταση, την κατανόηση, την αλληλεγγύη και την αγάπη μας αλλά σίγουρα όχι τον οίκτο μας.

Όσοι νοσούν από τον καρκίνο αλλά και οι οικογένειες τους είναι πολύ πιο δυνατοί και συνειδητοποιημένοι,  απ’ όλους όσους τους κοιτούν ως παρατηρητές με αυτό το λυπημένο βλέμμα. Ας γίνουμε λοιπόν το ίδιο δυνατοί και συνειδητοποιημένοι και όλοι εμείς και ας συμπαρασταθούμε σε όλους αυτούς που μάχονται να βγουν νικητές απ’ αυτόν τον άνισο αγώνα.  Όχι όμως μόνο στα λόγια δεν αρκεί. Να περάσουμε σε πράξεις, να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, να γίνουμε ουσιαστικά συμπαραστάτες τους,  να γίνουμε :

  • Εθελοντές αιμοδότες
  • Εθελοντές δότες μυελού των οστών (με μια απλή αιμοληψία ακίνδυνο και ανώδυνο)
  • Εθελοντές σε μία από τις δεκάδες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις καρκινοπαθών

Και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί και να προσφέρει ο καθένας μας, μα κάντο σήμερα μην το αφήνεις για αύριο, μην τον ξεχνάς γιατί αυτός που νοσεί από καρκίνο παλεύει γιατί έτσι πρέπει, παλεύει όχι για ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την οικογένεια του, απλά και μόνο για να υπάρξει αυτό το αύριο. 

ΑΝΝΑ Σ. ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου